(W treści proszę podać nazwę oraz miasto kursu)

Serdecznie Zapraszamy wszystkich zainteresowanych na kurs "Dietetyka Sportowa", organizowany przy współudziale Akademickiego Centurm Sportowego Akademii Marynarki Wojennej

Cena:  180zł od uczestnika.
Cena dla studentów:  150zł od uczestnika.

Terminy:

17 Luty [10:30 - 17:00]

 

Dietetyka Sportowa

Wykładowca: mgr Damian Parol,

Dyplomowany dietetyk ukończył studia magisterskie na SGGW w Warszawie. Współtworzył stanowisko Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej i Komisji Medycznej Polskiego Komitetu Olimpijskiego dotyczące suplementów oraz odżywek w sporcie. Trener personalny, prelegent na wielu konferencjach dotyczących żywienia.
 
Aktualnie w trakcie doktoratu na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem pracy doktorskiej jest wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety, sportu i zdrowego stylu życia.

 

Plan Dnia
Czas trwania: 7 godzin

  1. Najważniejsze aspekty dietetyki sportowej z uwzględnieniem rangi dowodów naukowych

- wyznaczenie priorytetów w diecie sportowca

- łączenie podejścia naukowego z praktycznym

- ocena, jakości dowodów naukowych

  1. Sposoby ustalanie zapotrzebowania na energię

-  niezbędne wzory

- sposoby oceny wydatku energetycznego

- badanie składu ciała

- znaczenie składu ciała w sporcie

- rola gęstości energetycznej i odżywczej

  1. Znaczenie poszczególnych makroskładników

- zapotrzebowanie i rola białka

- rodzaje i jakość produktów białkowych

- zapotrzebowanie, rola i wpływ na zdrowie węglowodanów oraz cukrów

- zapotrzebowanie, rola i wpływ na zdrowie tłuszczów w zależności od frakcji

- znaczenie frakcji omega 3 i omega 6 w diecie sportowców

  1. Znaczenie progu leucynowego i jego wykorzystanie w praktyce
  1. „Timing” podaży składników odżywczych

- omówienie znaczenia podaży składników odżywczych w odpowiednim momencie

- „okno metaboliczne” fakt czy mit?

- odżywianie około treningowe

- wykorzystanie wiedzy o transporterach jelitowych w odżywianiu sportowców

  1. Kontrowersje wokół glutenu, czy sportowcy powinni go wykluczyć?

- omówienie badań naukowych nad dietą bezglutenową wśród sportowców

- omówienie badań laboratoryjnych przydatnych do określania nietolerancji glutenu

  1. Strategie dietetyczne z manipulacją węglowodanami

- train-low, sleep-low

- ładowanie węglowodanami

- trening na czczo

  1. Diety alternatywne w sporcie

- niskowęglowodanowe

- Paleo

  1. Najważniejsze mikroelementy

- selen i prawidłowa praca enzymów

- wapń i zdrowie kości

- żelazo i laboratoryjna ocena odżywienia żelazem

- „ciemna strona” żelaza

- strategie wspomagania przyswajania żelaza

- jod i jego źródła

  1. Nawodnienie
  2. Suplementacja

- suplenty prozdrowotne

- środki poprawiające wyniki sportowe

- ryzyko związane z suplementacją

- ocena skuteczności suplementów

- kawa czy kofeina?

- zdrowie stawów


Jak zawsze w trakcie szkoleń zapewniamy Państwu dostęp do mocnej kawy i przekąsek co by się lepiej wiedzę chłonęło :).

Po ukończeniu szkolenia uczestnicy dostają imienny certyfikat oraz materiały szkoleniowe w formie papierowej.